Kodėl dar kartą grįšiu į Saaremaa?

Saaremaa saloje šią vasarą lankiausi antrą kartą. Pirmą kartą salą su draugais aplankėme 2008 metais, tai buvo nuostabi dviejų savaičių kelionė dviračiais. Šiais metais važiavome automobiliu. Visai kitokia patirtis, tačiau įdomi. Po kelionės nusprendžiau, kad į Saaremaa reikės grįžti dar. Žinote kodėl? Nes tai nuostabus gamtos kampelis, kuriame galima rasti labai įdomių vietų ir mėgautis ramybe bei gamtos grožiu.

Štai tradicinių ir populiariausių vietų sąrašas:

  1. Maasi pilies griuvėsiai – Lietuvoje tokių griuvėsių neturime, tad tikrai verta aplankyti, labai patogioje vietoje atvykstant iš žemyninės Estijos, šalia Orissaare. 
  2. Kaali meteoritų krateriai – vienas didelis ir daug mažų išsibarsčiusių aplink.
  3. Angla vėjo malūnai – nieko ypatingo, tačiau be šios vietos Saaremaa yra ne Saaremaa.
  4. Bažnyčios – jų labai daug, visos kiek panašios dėl savo minimalizmo, mat estai yra protestantai. Tikrai verta aplankyti bent kelias, kurias sutiksite pakeliui. Kihelkonna bažnyčioje mums pavyko pasikelti į varpinę, nes budėtoja buvo geranoriška ir davė raktus nuo durų vedančių į varpinę, nors tai nėra leidžiama daryti. Pakilus atsivėrė nuostabi apylinkių panorama. Tikrai verta paprašyti, kad leistų pakilti į varpinę, tai buvo sena mano svajonė, nors patys ir neprašėme.
  5. Panga skardis – nuostabi vieta, kur šią vasarą girtas lietuvis sugebėjo nusiversti ir susižeisti. Smagu pasivaikščioti pakrante šalia aukštos skardžio sienos.
  6. Karujärv ežeras – didelis gėlo vandens ežeras, kurį labai mėgsta estai. Verta aplankyti, išsimaudyti, tačiau visai nerekomenduoju ten nakvoti, nes kainos gerokai užkeltos, o paslaugų kokybė nėra aukšta. Tad venkite šios vietos nakvynei, ar tai būtų palapinės, ar norėtumėte namukų. Sezono metu ten bus daug triukšmo.
  7. Sorve švyturys ir pusiasalis – įdomi ir graži vieta, nepaisant, kad kadaise ten buvo sovietų karinė bazė. Pusiasalis įdomus, šalia yra karinis muziejus. Įdomu tai, kad važiuojant pusiasaliu automobilio radijas pagavo tik latviškas radijo bangas.
  8. Kuressaare – nedidelis, ramus miestelis salos sostinė. Būtinai aplankykite Kuressaare pilį, pasivaikščiokite mažomis gatvėmis.

Įdomių vietų yra kur kas daugiau, kiekvienas ras labiausiai patinkančią sau. Šios antrosios kelionės metu aplankėme turistų mažiau lankomas vietas. Tai Kaugatoma atodanga ir Kipsarės švyturys.

Kaugatoma atodangoje radome fosilijų – krinoidų (kažkoks jūros augalas, jūros lelijos). Labai įdomi vieta, jei mėgstate kriaukleles, tai krinoidai jums tikrai labai patiks. Vietą rasti nėra sunku. Važiuokite link Kaugatoma įlankos ir dairykitės vietos privažiavimui, štai žemėlapio nuoroda

Kita nereali vieta tai Kipsarės švyturys, esantis salos vakaruose, Harilaid pusiasalyje. Norint prie jo patekti reikės nemažai paeiti. Tačiau kelionė to verta, galima eiti pakrante per visą pusiasalį, tuomet susidarys apie 12 km ilgio trasa, kuri eina labai gražiomis vietomis. Tikrai verta. Sako, kad ten galima sutikti ruonių, vietoje pamatysite kodėl.

O Vilsandi nacionalinio parko teritorijos esantis vandens takas, mane sužavėjo labiausiai. Tai ir yra dalykas, kodėl noriu grįžti į Saaremaa salą. Jeigu trumpai tai esmė tokia: Į Vilsandį salą paprastai kursuoja laiveliai, tačiau į salą galima patekti ir pačiam: plaukte, brendant ir einant nuo vienos salos prie kitos. Kelionei reikėtų planuoti bent 3 dienas: diena į priekį iki salos per vandenį, dar viena diena saloje ir diena grįžimui. Tiek minimaliai reikėtų laiko. Apie šitą taką detaliau galėtų papasakoti Kihelkonna ar Loona miestelio turizmo informacijos centrai. Kelionė sakė yra ekstremali, tad tikiuosi ateityje pavyks ją įgyvendinti.

Trumpas patarimas dėl nakvynės Saaremaa. Rekomenduoju Tehumardi kempingą, jis tikrai aukščiausios klasės saloje, geri dušai, yra virtuvė, geros kainos. Iš šios vietos galima pasiekti bet kurį tašką saloje.

Jei lankysite Saaremaa, tikėtina, kad norėsite aplankyti ir Estijos sostinę Taliną. Porą patarimų: vieta parkingui 2 UER dienai, labai arti senamiesčio. O jei rinksitės kempingą, tai rekomenduoju uosto kempingą, žiauriai patiko, yra žolės (:)), kurios miesto kempinge nėra, didelis triukšmas. Tą nakvynę Talino uosto kempinge atsimenu labai gerai, anksti ryte sutikome jachtų regatos dalyvius.

Ką veikti Taline tikrai rasite. Būtinai paragaukite kraujinių dešrų 🙂 ir imkite pavyzdį iš estų vairuotojų, kurie yra ramūs. Vairavimo skirtumai labai įsiminė. Lietuviai tokie skubantys pasirodė, o estai kultūringi ir ramūs. Taigi yra ko pasimokyti.

Komentarų: 1

Parašykite komentarą