Gardžios naminės duonos receptas

Norėčiau pasidalinti naminės duonos receptu, kuris eina iš rankų į rankas. Pagal šį receptą padaryta duona labai skani. Šiek tiek įgudus galima improvizuoti, kas mano nuomone yra tiesiog būtina, juk skaityti receptus neįdomu, kur kas smagiau kurti pačiam, tačiau norint improvizuoti, reikia žinoti bent pagrindus. Šis receptas puikiai tam pasitarnaus. Iš anksto turiu pasakyti, kad jei duoną kepsite pirmą kartą, pasibandykite su mažesniais kiekiais: reikės gerai pažinti orkaitę. Aš kepu 180 laipsnių karščio orkaitėje, nes tokia temperatūra yra tinkama. Kai kepiau 200 karštyje, duona apdegdavo. Taigi temperatūra bus individualus dalykas. Pradžioje galima kepti be priedų, kad sužinotumėte ar pakankamas rūgštumas ir t.t. Paskutinį kartą kepant ruginių ir kvietinių miltų santykį dariau 50 / 50. Jei norite, kad duona būtų mažiau rūgšti, įdėkite daugiau medaus ar cukraus. Žodžiu eksperimentuokite. Ir svarbiausia: duonai kepti nereikia jokių duonkepių, jos tiesiog dar vienas daiktas namuose.

Štai recepto nuorašas:

1 kg įvairių miltų
Ruginių rupių miltų 333 g
Kvietinių rupių 333 g
Kvietinių paprastų 333 g
1 l šilto vandens

Po 2/3 stiklinės
Linų sėmenų
Avižinių dribsnių
Kviečių sėlenų
Saulėgrąžų
Sezamo sėklų
3 – 4 šaukštai kmynų

100 g cukraus ar medaus
2-3 šaukšteliai druskos
Raugo

Gamyba

Visus sausus produktus sumaišyti. Į raugą įpilti dalį vandens, praskiesti. Supilti į sausą produktų mišinį, tada supilti ir likusį vandenį (koreguoti pagal tirštumą). Išminkyti, atidėti tešlos kitam kartui, tai bus raugas. Kokius 3-4 šaukštus. Tešlą formoje kildinti reikėtų apie parą. Galima ir apie 12 valandų. Kol iškils.

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Kepti apie 1 val. orkaitę įkaitinus iki 200 ar 180 laipsnių karščio. Priklausomai nuo orkaitės reikėtų koreguoti ir kepimo trukmę. Iškeptą duoną uždengti drėgnu lininių rankšluosčiu, kad pluta būtų minkštesnė.

Yra ir Facebook naminės duonos puslapis, gal ir ten kokių nors patarimų galima rasti? Gardi naminė duona.

41 Comments

  1. Šią duonelę jau kepu senokai, tik vis įmaišau ką nors naujo, tai džiovintų vaisių, tai moliūgų sėklų, tai įvairių riešutų. Gaunasi vis kitokia, pabandykit ,ir skanaus.

  2. Sveiki, norėjau pasitikslinti dėl raugo. Kaip jį pasigaminti. Recepte rašoma, kad į raugą jau reikia dėti produktus, bet kaip jį pasigaminti? Gal ne taip skaitau :)

  3. Raugą pasigaminti labai paprasta. Reikia ruginių rūpių miltų ir vandens. Grietinės tirštumo masę palikti kambario temperatūroje trims paroms ir raugas bus gatavas ;) jis naudojamas tešlai, kai paruošiama tešla, atidėti reikėtų 3 4 šaukštus tešlos, tai ir bus raugas kitam kartui, tokį raugą laikau šaldytuve net iki 3 savaičių ir kepu duoną, raugo neatnaujindamas.

  4. Ačiū, ačiū, bandysim duonytę kepti… mmm… turėtų būti tikrai gardi :)

  5. tikiuosi pavyks, dabar į pirktinę ir žiūrėti nesinori, nes savo kur kas skanesnė, o ir pagaminti neužima daug laiko ;)

  6. radau jūsų receptukų jau ir padariau..dabar kildinu ir kepsiu..įdomu kaip gausis.parašysiu:)

  7. Tikrai tik iš trečio karto??? ;)
    Nuliūdinot..o aš jau pasiruošusi į darbą neštis paragavimui..

  8. iš trečio, nes kol perpratau kokio karščio reikia, kiek laiko kepti ir pan, prilipdavo prie popieriaus, na visokie nesklandumai buvo, kol radau tinkamiausią variantą, kiekvienu atveju laikas gali kiek skirtis, siūlau apie 75 minutes kepti, karštis labai individualus dalykas, nes paprastai skirtingai būna, priklausomai nuo orkaitės, pas mus kepa ant 180, nors duonai reikia 200, tai visus tuos dalykus per patirtį sužinojau, bet tikiuosi Jums pavyks iš pirmo karto.

  9. duonos rūgštumas ne nuo cukraus kiekio priklauso, o nuo to, kiek ilgai kildinama tešla. Pati tuo įsitikinau. Visada maišydavau tešlą iš vakaro, o ryte atsikėlus kepdavau duoną, tai išrūgdavo tešla kaip tik gerai (mėgstu rūgštesnę duoną). O kartą tešlą padariau ryte, o vakare jau kepiau ir rezultatas buvo švelnesnio skonio, t.y. ne tokia rūgšti, nors visko dėjau tiek pat. Aišku, skanu bet kokiu atveju – juk savo rankom daryta :)

  10. labai skani tikrai aciu uz toki recepta tirai pasidarysiu dar daugiau tokios skanios duonos galima tik valgiti ir valgiti as tokios skanios duonos nikur nemaciau man si duona yra skaniause as ja dabar darau kiekviena diena.

  11. Mielas Tadai, gal butu galima si recepta atspauzdinti, as kazkaip tai nelabai galiu suprasti kas ten parasyta. busiu begalo dekinga nes pati gyvenu ne Lietuvoi tai labai jau pasiilgau geros duonos. Isanksto aciu.

  12. Ar tikrai uztenka vienos valandos kepimui?! Man reikejo gerokai daugiau…

  13. Kiekvienoje orkaitėje reikės kepti skirtingą laiko tarpą, tai suprantama, tad reikia žiūrėti, kad iškeptų, laiką reikės kažkaip nuspėti bandymų metu.

  14. Sveiki, esu pradedančioji duonos kepėja ir turiu keletą klausimų. Visų pirma, koks turi būti duonos tešlos tirštumas – čia sunku nupasakoti, bet ar tešla turi lengvai kristi nuo šaukšto, ar turi būti kaip tiršta grietinė? Antra, kiek laiko minkote tešlą? Kai kurie duonos kepėjai minko apie 30min., kiti sako, kad pakanka gerai išmaišyti produktus. Trečia, duoną dedate į įkaitintą orkaitę ar į šaltą? Man įdomi jūsų patirtis šiais klausimais. Iš anksto dėkoju už atsakymą.

  15. Tešla gaunasi tiršta, gal net tirštesnė nei grietinė. Galima daryti visaip. Jei norėsite suformuoti kepalėlius, tai ji turės būti gan kieta, kad formą laikytų. O jei dėsite į kepimo indą, tai gali būti ir skystesnė. Minkydavau tikrai ne 30 min. Kuo ilgiau minkysite, tuo puresnė duona turėtų gautis. Tiesiog išbandykite ir atrasite, kas patinka labiausiai. Sėkmės.

  16. Sveikuciai.as sia duonele senai kepu ir daznai.tik as jos neminkau o tiesiog ismaisau su mediniu saukstu .ir pagal si recepta galima deti daugiau cukraus kam patinka saldesne .o rukstingumas priklauso nuo kambario temperaturos ir nuo raugo laikymo ,t.y. Jei laikai 3 savaites rauga tai gali Uzmaisyta tesla ne 12 val laikyti o trumpiau ne tokia rukstoka bus ir dar pastebejau jei nededi linu semenu tai duonele buna daugiau koreta .o jei semenis det tai kad butu jos smulkiasniam pavidale nei jos yra.sis stebuklingas raugas is mano namu nukeliavo i jav i ukraina airija londona tik jiems sunkiau su miltais,kol atitaiko juos. Sekmes visems kas nori skania duona valgyti.

  17. Dar norejau pridurti kad sia duonele dedu i salta orkaite ir kepu 1val ir15 min.orkaite elektrine ir kepu 180 laipsniu.

  18. labas Tadai kap supratau esi neblogas duonos kepejas, gal gali parasyt baltos duonos recepta tipo ,, batono,,ar ,,bulkos,,kaip pavadint neznau.Gal kas nors zino .

  19. Sveikas, Sauliau,
    baltos duonos nesu gaminęs, reikėtų ieškoti būtent tokio recepto, vietoje ruginių miltų būtų naudojami kvietiniai. O jei domina įvairūs baltos duonos pyragai, tai nesunkiai galima rasti receptų. Sėkmės :)

  20. Sauliau, pagooglink. Yra pynuciu receptu. Puikiai gaunasi. Parduotuvej nebeperku. O duonelei jau pribrendo metas, bandysiu.

  21. kas gali pasakyti kodel kepant pertruksta tai vienas tai kitas duonos krastas.Labai retai iskepa be itrukimu. gal zinote priezasti. aciu.

  22. JANINAI Sutrukt gali dėl kelių priežaščių- 1.per karšta orkaitė, 2.neiškilusi tešla. 3. pamėginkit prieš kišant į orkaitę- paviršių subadyt.

  23. Receptas tikrai labai geras, aš dar kaip priedus naudoju, džiovintus svarainius ir kitus vaisius, kaip kvietinių miltų pakaitalą pabandžiau kukurūzų miltus ir Cornflakes (naudojamų pusryčiams su penu) viskas super pavyko ir duona pati savaime skani, vieną galima valgyti

    Jei norite iškepti tą pačią diena, atradimas: orkaitę pašildote 50 laipsnių ir palaikote 2-5 val. pakyla, vyksta rūgimas ir galima kepti. Labai patogu ypač žiemą, visada taip darau.

  24. O man nesigauna, vidus buna dorai neiskepes,pirma kart net 3 val kepiau,nes vis nesupratau,antra 1,5 val,nes trecdaliu mazesne pabandymui kepiau,bet tas pats,del ko taip,kas ne taip?Draugiu klausiau viska taip pat atrodo daro,temper irgi.

  25. Aš pagal šį receptą kepu jau 3 metus. Pamaniau, ko nors naujo paieškosiu, bet kur tau visi apie tą patį…. Iš tokio kiekio aš kepu per tris PYREX skardeles,tokias kaip kadaise forminė duona buvo. Dvi kepu normalias sumuštiniams, o vieną pasigardžiavimui su visokiausiais džiovintais vaisiais ir riešutais. Super…

  26. Aš irgi susiruošiau kepti duoną, tik man pasakė, kad raugą reikia kt. kartui nusiimti prieš kepant, t.y. po 12val. O čia skaitau, kad iškart raugą reikia atsidėt. Kažin ar man kitam kartui tiks raugas paimtas prieš kepant duoną?

  27. O darant rauga kokios temperaturos vanduo turi buti?koks miltu ir vandens santykis?Ar galima daryti rauga vien is kvietiniu miltu?

  28. Sveiki, klausimas? koks būtų raugo kiekis gramais? kiek jo dėti į masę?
    ačiauskas

  29. Sveiki, klausimas? koks būtų raugo kiekis gramais? kiek jo dėti į masę?
    ačiauskas

    Sveiki!
    Manau, raugo reikia 350g, miltu kiekis butu 275g (vietoj 333g), ir vandens sumazinti 725-825g

    sekmes

  30. Sveiki. Siandien iskepiau duonele pagal si recepta, tiesa kepiau is puses kilogramo miltu. Kepiau 1 val. 20 min. 190 karscio orkaiteje. Gavosi labai skani duonele. Aciu uz recepta.

  31. LABA DIENA,O KAS GALEJO ATSITIKT,JAI ISKEPUS DUONA,PLUTELE IS VIRSAUS ATSOKUS,RAUGAS BUVO NAUDOTAS PRIES SAVAITE,KILDINAU ORKAITEJ 6H

  32. Sveiki…ir man ta pati problema, kiek kartu kepiau paskutiniu metu duona, vis atsoka duonos pluta. Nesuprantu kame kampas. Kepu duona jau 3 metai, niekada taip nebuvo. Bet pa’google’inau ir radau, kad gali buti per daug isrugusi arba ne pakankamai isrugusi tesla, gali buti kalti ir miltai, jei jie sukaite :S. Tai vat ir suprask, kas isties vyksta. Meginsiu keisti miltus ir trumpiau laikysiu tesla. Jei kazkas turite vertingu patarimu, rasykite. Is anksto dekoju

Parašykite komentarą

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s