Suši gaminimas

birželio 10, 2007 § 36 Komentaras

Iš pirmo žvilgsnio paprastas, nesudėtingas receptas. Tačiau taip nėra. Suši ingridientų čia neminėsiu, nes jų galima rasti, kad ir delfi.lt. Pats mėginau pasigaminti šį kelių tūkstančių metų senumo japonų patiekalą. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį gaminant suši, arba kitaip tariant, ką aš daryčiau kitaip?

Pirmiausia, ryžiai. Nuo ryžių priklausys didžioji patiekalo skonio dalis. Būtinai tik trumpagrūdžiai, specialūs skirti gaminti suši. Šį kartą pasirinkau “Skanėja” kibius ryžius. Jie tinka. Juos viriau ne pagal receptą, nurodytą ant įpakavimo, o papildomai mirkiau vandenyje, rėmiausi receptu, kurį gavau iš NG omnitel.gurmanai. Galbūt vis dėlto reikėtų laikytis ant įpakavimo nurodyto recepto ir ryžių nemirkyti. Labai svarbu tinkamai paruošti suši padažą, manau, kad man jis gavosi geras.

Man nepatiko jūros dumbliai, kuriuos pirkau Maxima parduotuvėje. Per intensyvus kvapas. Galbūt reikėtų palaukti kol ryžiai visiškai atšals ir išgaruos vanduo, kuris per daug sudrėkina lapus.

Taip pat labai svarbu, kas bus dedama į vidų. Naudojau krabų lazdeles, avokadą ir agurką. To tikrai neužtenka. Skonis gaunasi prėskas, neįdomus. Reikėtų nepagailėti pinigų tikriems ikrams, kad sušis įgautų sūrumo. Dirbtiniai ikrai netinka, jie be skonio. Skoniui paaštrinti verta nusipirkti vasabi krienų. Taip pat papildomai skonio duotų sūdyti agurkai.

Mėginsiu kitą kartą kruopščiau paruošti ryžius bei parinkti geresnius ingridientus. Skanaus!

Gavau keletą patarimų ir pastabų dėl suši. Ačiū CinCas ir omnitel.gurmanai:

1. ryzhius imk _ne_ skanejos. patariu tikrai tikrai.
2. jei nepatinka mirkyti gali ryzhius perplauni ir palikti sietelyje pusei valandos nusauseti.
3. vandens imi mazhdaug dvigubai (priklauso nuo ryzhiu).
4. naudok majoneza (jei nepirksi japonishko majonezo, tia panashiausias i ji yra helmans, atrodo, bet tai jis toli grazhu ne tas pats kas japonishkas).
5. vandens jokiu budu neturi likti kai vynioji sushi, ryzhiai turi btuti lipnus, bet ne gleiveti. tai ir nori nesushlaps taip greitai.
6. nebutina tu ikru naudoti. yra ir kitu tikrai skaniu sushi. kar ir su lashisha, rukyta arba ne.
7. sushi tikrai ne keliu tukstantmechiu senumo reikalas:)

 

Atnaujinta 2007 07 12

Vakar ragavau suši Miyako restorane, įsitikinau, kad ryžiai turi ypatingą svarbą ruošiant suši. Įtariu, kad geram suši paruošti Skanėjos kibūs ryžiai netinka. Man tą ir rekomendavo CinCas. Reikia specialių ryžių, kuriuos galima įsigyti specialiose prieskonių parduotuvėse. Skanėjos kibūs ryžiai būna gleivėti. O suši ryžiai turi būti tik kibūs.

Papildymas 2008 01 02

Pasikartosiu: geri ryžiai svarbiausia. Skonio studijoje, parduotuvė, esanti Basanavičiaus 18, Vilniuje, pirkau Diamond suši ryžių, 1 kg kaina 11 Lt, nemažai, tačiau suši skonis fantastiškas. Ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1:1,4 ;) 1:1,3 gavosi per mažai vandens, reikėjo dapilti, o 1:1,5 perdaug.

About these ads

§ 36 Responses to Suši gaminimas

  • Pawka sako:

    Blecha, užsimaniau kažkaip dabar suši :-) Nepamenu kada paskutinį kartą valgiau…

  • Nerijus sako:

    Ponuli, suši tikrai nėra kelių tukstančių metų senumo ir kaip tik yra ganėtinai jaunas patiekalas

  • Saulius sako:

    Gaminau susi is skanejos spec. ryziu – tikrai puikiai gavosi. Viriau pagal instrukcija ant pokelio.

  • zyvardas sako:

    visu pirma reikia isvirti ryzius galima betkokius tik reikia kad jie isdziutu po to reikia juros dumbliu butinai imbiero sojos vyniojamo kilimelio

  • devilbunny sako:

    dariau siandien pati sushi,gavosi gan neblogai,kaip pirmam kartui,bet skonis preskas truputeli..vienam ritineli naudojau ikrus(berods lashishos,nezinau..),agurka bei avokada,o kitam tik agurka su avokadu.ikru sakiau daugiau tikrai nedesiu,o geriau nepatingesiu nubegt nusipirkti rukytos ar sudytos lashishos.taip pat nusprendziau nepirkt wasabi,taip pat del to pasigailejau,jis tiesiog butinas!!! ryzius pirkau specialiu,puse ju prisvilinau..bet vistiek viskas gavos :) sekmes visiems sushi megejams ir gamintojams!
    p.s. gal kas bandet japoniska omleta vietoj nori naudoti?

  • Giedrius sako:

    Bandžiau ir aš pasidaryti :D ech.. gavosi ne taip, kaip tikėjausi. :) Manau, kad tokį maistą yra geriau valgyti kinų restoranuose, nei darytis patiems.. :)

  • eglele sako:

    į vidų dedu tik šviežią agurką ir lašišos sūdytos arba rūkytos, tikras suši turėtų būti su šviežia žuvimi (vienas specas sakė). O kad skonis nebūtų prėskas į vidų šiek tiek įdedu wasabi bet tik ne per daug. Valgant pasidarykit padažą wasabi su sojos padažu. Labai skanu ir aštroka…

  • KriStar sako:

    Azijoje gyvenau 2 metus ,butent Japonijoje 3 men… sushi moku gamint labai gerai… taciau iki ribos kol pasiekiau lietuva…taip “skanejos” ryziai tinka(azijoj kitokiu net zu ziburiu nerasi), bet ju siukstu negalima mirkyti ir juos reikia virti acte! daug acto! tikri sushi yra labai actiniai!o visa likusio sudedamos dalys lasisos , kiausiniai, avokadai , agurkai (fe) yra pagal skoni ir poreikius… svarbiausia pasiruost gera kieki wasabi su soya ir alaus…nesvaikit del zalios arbatos jos nieks siais laikais nebegeria…dabar alus yra uzgerimas…ir geros japan ar chinese tea house muzikos…skanaus

  • hobis sako:

    As irgi ka tik is Japonijos, tai labai norečiau ismokti daryti sushi. Teko valgyti ju sushiu restorane, kur ant konvejerio visokios rusys sukasi, o tu pasirenki kokius nori – su lasisa, tunu, astunkoju, kalmaru ar kitomis zuvimis. Zalioji arbata tikrai geriama prie sushio – sushiu baruose netgi yra kranelis prie baro kur sedi, isidedi zalios pakeli ir uzpili karstu vandeniu, ir arbata netgi nemokamai!!! O sushiams reikia siltus ryzius ar saltus vynioti? Dariau su zalia lasisa (pirkau IKI ir Rimi lasisu didkepsnius ir supjausciau susiui) – analogiskas skonis tam, kuri ragavau Japonijoje. Tiko ir Skanejos ryziai, bet tikrai jie kazkokie glitus…

  • Tadas sako:

    Ryžiai turi būti atvėsinti, šalti. Skanėjos ryžiai perdaug glitūs, bet jų ir skonis visai kitoks nei brangesnių užsienietiškų ;) žinoma ne todėl, kad jie užsienietiški, bet čia juk skonio dalykai, kaip skaniau, taip ir darai.

  • Sushi sako:

    galiu pasakyti viena nerialiai skanu recepta na tikriausiai jus ji zinot bet jis mano pats megstamiausias. Jums reikes:
    1 sushi ryziu
    2 dumblio lapo
    3 plastmasinio maiselio(kury naudoja pardotuvese maista uzdengti)
    4 avokado
    5 agurko
    6 krabu lazdeliu
    Gaminimas ant to bambuku kilimelio padekite dumblio lapa ir ant jo uzdekite sushi ryziu poto apwerskite visa tai kad ryziai liestusi prie kilimelio tada uzdekite tuos masto produktus ir susukit ir pjaukite i 6 dalis na tikiuosi jog bus jums skanu:)

  • Savas sako:

    Paskutini receptuka bendrais bruozais suprastu tik tie, kurie dare isvirkscia sushi ;)
    Kiek man teko gaminti, tai isitikinau, kad net naudojant brangius, spec. sushiui skirtus ryzius, nera garantiju, kad kiekviena kart pavyks isgauti tinkama ryzio lipnuma ir skaidruma.. visa kita tik skonio ir pinigines reikalas, kokia zuvis bus naudojama, kiek sviezi produktai ir t.t. kas barsto kepintais sezamais, kas volioja ikruose (skraiduoliu cia tinkamiausi), man asmeniskai, labai patinka paslakstyti leksteles citrinos sultym,
    na ir jei naudojamas nekarpytas dumblio lapas, tai sushi pjaustomi i 8 lygias dalys ir cia be abejo svarbiausia geras, astrus ir plonas peilis, kuri pries kiekviena pjovima reikia valyti ir drekinti vandens ir acto tirpale. Kiekvienam sishi iseina skirtingai, individualiai, manau tuom jis ir idomus.

  • risa sako:

    o kur jus perkate zuvu skraiduoliu ikrus?

  • Tadas sako:

    neieškojau, bet skanu ir be ikrų ;)

  • salune sako:

    tikrai esme ne kokie ryziai…
    as gaminau ir su skanejos ir su uzsienietiskais.Svarbiausia vandens kiekis (sudetinga nutaikyti :( deja) ir tirpalas pagamintas is ryziu acto, cukraus ir druskos:3saukstai ryziu acto, 4 sauksteliai cukraus ir 1-2 saukstelis druskos.ir apslakstyti ryzius

  • Lim sako:

    Griztant prie ikru, gal kas zinote, kur galima isigyti zuvu skraiduliu ikru?

  • Sushi Meistras sako:

    Ju galima isigyti per Firma reatonas.Beje dauguma jusu pastabu ir patarimu yra klaidingi.Ryziu acte nieks neverda.ir jie neturi buti kibus.Pirmiausia kai gaunate ryziu,reikia paziureti ar jie yra siu ar praeitu metu ryziu derliaus.jei praeitu tai automatiskai jie yra sausesni ir turi maziau dregmes savyje,jei tai siu metu ryziaus derlius jie tures daugiau dregmes sayje,todel ir vandens reiks det maziau.Keliaudami maisuose ryziai viens i kita trinasi,todel atsiranda ryziu dulkes,kurios verdant istirpsta ir pasidaro kose,kuri ir sulipina ryzius.tuomet ryziai yra ne kokie ir glitus.Ryziaus padaryti kibiais reikia kitaip.Pirmiausiai ryzius reikia nuplauti.Po pirmo plovimo vanduo pasidaro drubzlinai baltas,nes nusiplauna tos ryziu dulkes.to vandens geriau neispilkite, o pasilikite sriuboms virti,Ryziu dulkes suminkstina vandeni,tad ir pasikeicia jo PH todel ir sriubos gaunasi labai skanios.Ryzius reiketu dar kelis kartus nuplauti,kol vanduo nepasidarys skaidresnis,taciau nereikia plaut tol koj jis pasidarys visiskai skaidrus,nes nusiplaus ir specifinis ryziu kvapas bei skonis.po to juo reiketu idet i sieteli ir palikti pusvalandziui.2kg ryziu isdziuna mazdaug per toki laiko tarpa.per ta laika ryziai i save opsorbuoja maximalu vandens kieki ir jie pasidaro minkstesni.tuomet juos galima pradet virti.Ant 2kg dedasi 3600ml vandens ir juros druska, kad virimo metu ryziai nesuliptu,jie neturi buti kibus kai jie isverda.Jie daromi kibiais veliau,po isvirimo.Ryziai verda (jei tai yra speciali automatine dujine ryziavire kurias ir naudoja japonai)tai 30min.jie verda 15min aukstoj temperaturoj ir 15 min zemoj.per ta laika visas vanduo isgaruoja ir lieka tik ryziai.tuomet jie dar palaikomi 10min puode kad ansoktu nuo dugno.Pries juos idedant i puoda reikia patiesti medziagini sieteli kad patys ryziai nesiliestu prie puodo dugno,taip jie neprilimpa.kitaip jie verdami tiek laiko prilips,nebent juos virsit kinieciu metodu.o tai jau kita istoria,kuria gal kada papasakosiu.tuomet kai isverda ant ju pilamas YU SEN (karamelinis ryziu actas),kuri savyje turi labai daug cukraus,kuris ir sukabina ryzius,todel jie ir pasidaro kibus!!!!!taip kad neisradinekit naujoviu,o tie kurie nedirbe Sushi virejais uzsienyje neklaidinkit zmoniu:)aciu uz demesi:)

  • Tadas sako:

    Visų niuansų paprastoje eilinėje virtuvėje pasidaryti nepavyks, kaip kad tarkime ryžiavirė. Bet tamstos komentaras dėl nuvarvinimo, perplovimo labai taiklus. Visa kita yra sunku atkartoti, bet svarbiausia, kad žmonės liktų patenkinti, jog savom rankom pasigamino suši, nežiūrint į tai, kad ne pagal visas taisykles ;)

  • whatever sako:

    Bandysiu suši per heloween’ą ;D

  • Jureja sako:

    Savo sushi recepte naudoju shusi skirtus ryzius, verdu, taip kaip parasyta ant pakelio.Manau tam, kad sushiu ryziai nebutu prieskoki ir turetu tam tikra skoni, butina i isvirtus prideti dar priedu. Man labai patiko ant vienu sushi japonisku ryziu pakelio receptas, taigi pasidalinsiu.
    Isverdame 500g verdant nedadame nei druskytes, visai nieko.
    I isvirtus ryzius dedame 4 valgomuosius saukstus ryziu acto (as perku iki parduotuveje, pasaulio skoniu skyrelyje),
    3 arbatiniai sauksteliai cukraus pudros (bet tinka ir paprastas cukrus, tik jis leciau tirpsta)
    1 arbatinis saukstelis druskos
    Visus ingredientus dedame i isvirtus,karstus,jei lieka vandens, nusunktus ryzius. Viska gerai ismaisome ir ledziame atvesti ryziams ir tik tada vyniojame i sushi.
    Dar pagal originalu recepta reiktu ideti 1 sauksta mirin, bet kazkaip neteko man parduotuvese jo matyti.
    Skanaus

  • julija sako:

    giedriau tu visiskas kvailys. susi gaminamas japonu restoranuose

  • Tadas sako:

    Julija, negražu prasivardžiuoti, gėda pelėda ;)

  • Egis sako:

    Na neko skanaus, beto reikia priprast prie tokio maist, cia ne cepelinai todel nevalgikit labai dauk gali pasidariti bloga, seip prikolas tikrai papos sveciu stala >

  • ugne sako:

    o kur kiti?SUSIAI

  • VERTINTOJA sako:

    gaminu namie ir ismokau is receptu internete bei forumu…. tikrai nesunku.
    sushi galima gaminti su :
    1.grabu pirsteleis-agurkas ar avokadas ir majonezas arba deti wasabi
    2.lasisa-citrinos sultys siek tiek- agurkas,avokadas,ar salotos lapelis…krapai petruska
    3.vegetariskas – tik su zaluma…. tj yra pertuska krapai ir .t.t
    4. kepta lasisa citrinos sultytis…agurkiukas tik be skuros….
    5. krevetes
    6. tunas
    7. ungurys
    8. kopustais ( cia skonio reikalas)
    ziodziu galima deti tiek wisko kiek fantazyja weikia:)) skanaus:)

  • Evelina sako:

    Taip noriu suhi,bet ir bijau besidaryti prisiskaičiau komentarų,pamaniau : – Ai,gal apseisiu geriau nueisiu į Maximą ir nusipirksiu.:DD

  • Lala sako:

    Sutinku su autoriumi dėl maximinių jūros dumblių. Man jų kvapas ar net skonis yra per stiprūs. Gal kas gali parekomenduoti kitos firmos?

  • Kipras sako:

    norejau paklausti gal kas esat bande daryti sushi su samu, nes dabar su drauge labai pamegom sita zuvi ir ketvirtadieni uzsisakem butent sushiam viena rukyta ir kita skrosta tai reiks daryt susiu fiesta… Gal kas turi minciu del recepto? Gal kas esat bande daryti inside out sushi su uzkepta zuvim ant virsaus? Prasau pasidalinkit nuomonem, nes Is dvieju zuvu manau gausis kokiu 150 sushiu tai nesinori visu vienodu

  • Tadas sako:

    Kiprai, tiesiog daryk skirtingus! ;)

  • Kipras sako:

    Skirtingus tai skirtingus :) bet kokius? Kokie idarai turetu tikti? Ar zuvi verta marinuoti? Jei taip tai gal marinato pasiulymu bus :) Per daug skirtingu su avokadu, agurku ir ikrais nepridarysi :)

  • creep sako:

    Japonu sushi restoranuose naujas mokinys 4 metus plauna ryzius kol ismoksta tai daryti tinkamai ir igauna igudziu tada jau pradeda mokinti sushiu gamybos, bet ir tie mokslai trunka gana ilgai… Kaip Lietuviai atidziai renkasi bulves, taip Japonai atidziai renkasi ryzius. O del receptu tai reik eksperimentuoti, kas patinka ta ir dedi arba pasiziureti i restoranu meniu kokie variantai buna. Pagrinde naudojama zalia zuvis ir juros gerybes

Parašykite komentarą

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Suši gaminimas at tadas @ wordpress.

meta

Sekti

Gaukite kiekvieną naują įrašą į savo dėžutę.

Prisijunkite prie kitų 1,083 pasekėjų